Koeltechnieken: wat is dat nu juist?

Bekijk het filmpje hieronder. Wil je meer informatie, lees dan zeker ook de tekst hieronder.
 

 

Meer informatie

Koeltechnieken. Het bevindt zich overal en is vaak dichterbij dan je zou denken. Denk maar eens aan je voeding, de airco in een huis of kantoor, de warmtepompen die nu verplicht worden bij een nieuwbouw, ijspistes, vrachtwagens, de koeling van computerruimtes, horecazaken, ijsmachines, de diepvries bij je thuis. Kortom, als koeltechnieker kom je op veel interessante plaatsen en werk je mee aan uitdagende projecten.
 
Er bestaan verschillende soorten koeltechnieken. Zo onderscheiden we comfortkoeling, industriële koeling, transportkoeling en commerciële koeling.
 
Comfortkoeling omvat alle koeling die gebruikt wordt om het leefklimaat aangenamer te maken. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld de airconditioning die zorgt voor een comfortabele temperatuur bij je thuis of op kantoor. 
 
Industriële koeling zijn grote koelinstallaties in bedrijven, bijvoorbeeld op de groente- en fruitafdelingen, bij farmaceutische bedrijven of bij schaatsbanen. Maar ook in de operatiezalen in een ziekenhuis staan koelmachines die niet alleen de temperatuur bewaken maar ook de luchtkwaliteit heel nauwlettend regelen. 
 
Transportkoeling zorgt, zoals de naam aangeeft, voor de koeling tijdens transport zoals in de aanhangwagens van vrachtwagens of in bestelwagens. Dit is zelfs een afzonderlijke industrietak in de koeltechniek. 
 
Commerciële koeling tot slot zorgt voor de koeling in bijvoorbeeld grootwarenhuizen, bij bakkers of bij slagers
 
Één van de grootste uitdagingen in deze sector is om milieu te kunnen verenigen met de strenge veiligheidseisen en de steeds strenger wordende wetgeving. Bedrijven hechten veel belang aan veiligheid en het behoort dan ook tot de expertise van een koeltechnieker om veilig om te gaan met de verschillende installaties en materialen. De koeltechnieker dient zich ook regelmatig bij te scholen om mee te blijven met de nieuwste trends of wetgevingen. Dit omdat er gewerkt wordt met chemische middelen en elektriciteit. Koeltechniekers moeten daarom ook gecertificeerd zijn.
 
Werken als koeltechnieker is een uitdagende job waar innovatie en evolutie twee van de hoofdwaarden zijn. De taken van een koeltechnieker variëren van koelmiddel vullen, lekken zoeken en koelinstallaties plaatsen, herstellen en onderhouden. Een goede kennis van elektriciteit is hierbij dan ook zeer belangrijk. 
 

 

Test jezelf

 


* U moet ingelogd zijn om bestanden te kunnen downloaden. Maak nieuwe account aan.