Het demonteren van een installatie

Bekijk het filmpje hieronder. Wil je meer informatie, lees dan zeker ook de tekst hieronder en klik door naar de informatiepagina's.
Klaar? Test je zelf aan de hand van de quiz, helemaal onderaan de pagina. 
 

 

Meer informatie

Als er gevraagd wordt om een installatie te demonteren is het belangrijk om het juiste stappenplan uit voeren en te weten hoe we de onderdelen en materialen kunnen sorteren.
 
De eerste stap van het demonteren is de unit spanningsvrij maken. We maken de installatie vrij van elektriciteit en vrij van koelmiddel. We verifiëren of de installatie spanningsvrij is door op de toevoerleiding nogmaals de spanning na te meten met een multimeter. De zekering van de toevoer wordt vergrendeld of gemarkeerd zodat iemand anders die de zekering ziet afliggen ze niet per ongeluk terug aanlegt.
 
Het koelmiddel wordt afgepompt met een recuperatiepomp. Met deze pomp pompen we het koelmiddel naar een recuperatiecilinder zodat dit ofwel vernietigd kan worden of geregenereerd om te hergebruiken in een andere installatie terug gebruikt kan worden. Na deze stappen verwijderen we de isolatiematerialen.
 
Hierna komt het demonteren van de verschillende componenten van de installatie: de compressor, de condensor, het expansieorgaan en de verdamper. We letten hierbij op dat er geen olie uit de installatie in het milieu vrijkomt. Het demonteren gebeurt het best met een buizensnijder. We gebruiken zo weinig mogelijk een lasbrander, zaag of schijfmachine. 
 
Tot slot komt het sorteren en scheiden van het afval. De installatie bestaat immers uit verschillende materialen die afzonderlijk gescheiden moeten worden. Belangrijk hierbij is dat het koelmiddel enkel mag gerecupereerd worden door een gecertificeerd koeltechnieker.
 
Om het demonteren veilig te laten gebruiken ligt de verantwoordelijkheid bij de koeltechnnieker om steeds de juiste PBM te gebruiken. De afkorting PBM staat voor persoonlijk beschermingsmiddel. Dit zijn handschoenen, een bril, een stofmasker, en het juiste schoeisel.
 
Verschillende handelingen mogen enkel gedaan worden door zij die daarvoor gecertificeerd zijn. Het gasvrij maken van de installatie mag enkel door een gecertificeerd koeltechnieker gebeuren. Dit komt doordat meer en meer koelmiddelen brandbaar of giftig zijn en dit voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Verder is dit ook omwille van milieuredenen, koudemiddelen dragen zeer sterk bij tot de opwarming van de aarde. Ook voor het verwijderen van de olie uit de installatie moet de technieker de nodige ervaring hebben.
 
 

Test jezelf

 


* U moet ingelogd zijn om bestanden te kunnen downloaden. Maak nieuwe account aan.